Bespaar veel geld door slim te koken!

Bespaar veel geld door slim te koken!

20/05/15

Kan je geld sparen door slim te koken? Zeer zeker! Het zogeheten hooikist-principe zorgt dat je veel minder energie verbruikt om een maaltijd te bereiden.

Vroeger liet men gerechten stoven of verder garen in een hooikist. Dit is een geïsoleerde kist of keukenlade waarin uitsparingen zijn gemaakt voor kookpotten en die – door de goede isolatie – de kooktemperatuur vasthoudt zonder dat je fornuis moet blijven branden. Ook vandaag is het principe van de hooikist nog steeds interessant.

Het principe is eenvoudig: je brengt éérst een gerecht – rijst, pasta, couscous, soep - aan de kook. Als het gerecht begint te koken, zet je de kookpot (de ‘kastrol’) in een geïsoleerde kist oftewel de hooikist. In die kist wordt het eten langzaam gaar. Na 4 tot 8 uur haal je je gerecht eruit. Je spaart tijd én geld én energie.

Zelf je hooikist maken is niet moeilijk!

Neem een donsdekentje of wollen doek. Dit wikkel je rond je pot. Je kan je kookpot ook onder je donsdeken zetten. Verder moet je gewoon wachten. Als je dus 's morgens je eten aan de kook brengt en het vervolgens het in de 'hooikist' zet, dan heb je 's avonds - na het werk - een perfect bereide maaltijd. Doen!

Meer info:

www.hooimadam.com

www.lowtechmagazine.be/2014/05/koken-zonder-vuur-hooikist-isolatiefornuis-thermokoker.html

Wil je je stroomverbruik meten? Klik dan HIER.

Meer tips nodig? Klik dan HIER.

Nieuws zoeken

DE CAMPAGNE IS AFGELOPEN

DE CAMPAGNE IS AFGELOPEN


27/02/17 lees meer
Stroomlijners op TVL!

Stroomlijners op TVL!


23/09/16 lees meer
Provinciale actie in winkels op 24 september

Provinciale actie in winkels op 24 september


19/09/16 lees meer