Tips
Sluipverbruik

Sluipverbruik is het verbruik van toestellen die in standby staan, of verbonden blijven met het elektriciteitsnet terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Deze tips helpen je om het sluipverbruik te vermijden/verminderen:

  • Veel elektrische toestellen verbruiken niet alleen elektriciteit wanneer ze effectief in gebruik zijn, maar ook als ze zogenaamd ‘uit’ staan maar de stekker nog insteekt. De grootste sluipverbruikers zijn TV, computer en hun randapparatuur, de koffiemachine en oude microgolfovens. Sluit deze apparaten aan op een stekkerdoos met aan-/uitknop zodat je alle aangesloten toestellen met één knop volledig uitschakelt. Er bestaan ook stand-by killers; dit zijn apparaatjes die van op afstand de stroom volledig onderbreken.
  • Gebruik een tijdschakelaar (timer). Zo zorg je ervoor dat je toestel (bv. TV en randapparatuur) systematisch uitstaat in de periode die jij kiest, bv tussen 1u ’s nachts en 17u staat de setopbox en videospeler volledig uit
  • Haal opladers uit het stopcontact als het toestel opgeladen is: bijvoorbeeld die van je gsm/smartphone, laptop en tandenborstel.

Hoeveel geld kan je met deze tips besparen? Waar let je op bij aankoop van een nieuw toestel?
Download HIER de pdf met alle achtergrond informatie, extra tips en weetjes.